Која храна никогаш не треба да ја подгревате ?

0

Подгревањето на храната е пракса на брзиот живот. Микробрановите се нашите практични кујнски придружници во деновите кога немаме време да спремиме оброк па го подреваме оброкот од изминатиот ден. Меѓутоа истражувањата покажуваат дека подгревањето на храната може да биде опасно по нашиот живот, особено ако храната не била соодветно складирана пред и по готвењето.

Овие 7 намирници можат да предизвикаат труење со храна- или полошо- ако ги подгреете и не ги складирате соодветно :

Целер, Цвекло и Спанаќ :

celery1raw-beets-6-1uah8to spinach Подгревањето на овие зеленчуци предизвикува нитратите во нив да се претворат во токсини - и да ослободуваат канцеродени својства. Затоа најдобро е да ги одстраните овие зеленчуци од храната која што ја подревате.

Компири :

  potato-830355 Компирите се специфични - ако ги оставите да се ладат на собна температура наместо веднаш да ги ставите во фрижидер, топлата температура може да предизвика размножување на Ботулизам- ретка бактерија. Бактеријата неможе да се уништи ако пробате да ги подревате компирите на висока температура, затоа најдобро е компирите веднаш да ги ставите во фрижидер топли.

Ориз :

122561564_rice_387505c Повторно, како ќе го чувате пред да го греете може да доведе до проблеми. Според Агенцијата за стандарди на храната , неварен ориз може да содржи спори на бактерии кои можат да предизвикаат труење со храна. Кога оризот е варен, спорите може да преживеат, потоа, ако оризот е оставен да стои на собна температура, спорите ќе се размножуваат и може да предизвикаат труење проследено со повраќање и диареа.

Печурки:

slider-medley Печурките треба веднаш да се изедат штом бидат зготвени, протеинот кој го содржат по самото сечење го менува квалитетот и тоа можат да бидат лоши вести за вашиот желудник.

Јајца :

Egg_colours

Подгревањето на овој протеин од кога предходно бил варен или пржен може да биде токсичен, и може да создаде хаос во вашиот дигестивен систем.


Остави коментар