Што представува СЕЗОНСКО АФЕКТИВНО РАСТРОЈСТВО? (САР)

0
Сезонско афективно растројство (САР) е вид на депресија потикната од недостаток од дневна светлина во зима. Симптомите вклучуваат депресија, плачливост, недостаток на енергија и потреба за големо количество на јагленихидрати. Терапија со дневна светлина е од голема помош, исто така и други терапии кои ќе помогнат телото и умот да се смират, релаксираат и да се придонесе кон целосно подобрување на здравјето. Начинот на исхрана е круцијален кај личности со вакви симптоми.
mood-girl-winter-snow-hat-hair-background-wallpaper
Која храна ќе ви помогне ?
 1. Овес
 2. Интегрални житарки
 3. Масна риба
 4. Свежо овошје
 5. Коренести зелечуци (цвекло, морков, компир, рен и сл.)
 6. Млечни производи со ниска масленост
 7. Суво овошје
 8. Банани
 9. Ореви

Која храна треба да ја избегнувате?
 1. Храната со заситени масти 
 2. Брзи-ослободувачи на јагленихидрати како што се белиот шеќер, бел леб, бел ориз и рафинирани житарици.
 3. Алкохол
 4. Сол
 5. Кафе

Потребни Витамини ?
 • Vitamin B (complex) - сите Б витамини го подобруваат менталното здравје и потикнуваат производство на сератонин.
 • Фолна киселина - го намалува нивото на Хомоцистеин во телото. Хомоцистеин е вид амино киселина која што е присутна во крвта и најчесто се создава при конзумирање на месо. Оваа амино киселина доколку е присутна во голема количина може да ја зголеми депресијата и исто така се поврзува со предизвикување на срцев удар.
 • Vitamin C - го чува имуниот систем.

Потребни Минерали ?
 • Калциум - има смирувачко дејство
 • Хром - го стабилизира шеќерот во крвта за да се превенира менување на расположението
 • Железо - го подобрува нивото на енергија
 • Магнезиум - помага за релаксирање на мускулите
 • Цинк - ја подобрува функцијата на мозокот
Доколку чуствувате некој од горе наведените симптоми, посетете го вашиот матичен доктор и применете ги неговите здраствени совети за полесно утврдување на вашата дијагноза. Секако овие препораки ќе ви помогнат побрзо да ја подобрите вашата ментална и физичка состојба.

Остави коментар